Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Bipolar Bozukluk

Bipolar Bozukluk

Bipolar Bozukluk,  toplum içerisinde iki uçlu duygudurum bozukluğu veya manik-depresif bozukluk olarak bilinen emosyonel (Duygusal) bir psikolojik rahatsızlıktır. Hastalık, kişinin birbirine tamamen zıt duygulara neden olan depresyon ve mâni isimleri verilen dönemleri ataklar halinde yaşaması ile karakterizedir. Makalenin geri kalanında bipolar bozuklukta temel olan manik ve depresyondan ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz ama şimdi bir kısa bilgi verelim. Mani dönemi, hastanın taşkınlık, aşırı neşe ve öforik hissettiği döneme verilen isimdir. Depresyon ise tam zıttı olan hastanın karamsarlık, çöküntü ve bunalım içerisinde olduğu döneme verilen isimdir. 

Bipolar Bozukluğun Toplumda Görülme Sıklığı Nedir?


Toplumun daha çok tanıdığı ismiyle manik-depresif ya da daha tıbbi ismi ile bipolar bozukluk, neredeyse her 100 kişiden birini etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Kadın ya da erkeklerde görülme sıklığı eşittir. Aynı şekilde toplumlara göre de bipolar bozukluk görülme sıklığında değişim yoktur. Bütün toplumlarda eşit olarak görülmektedir. Genellikle genç erişkinlik döneminde, 18-25 yaş aralığında teşhis koyulmaktadır. Çok nadir de olsa çocukluk yaşlarında ve yaşlılık döneminde de bipolar bozukluk ortaya çıkabilmektedir. Dünya üzerinde görülme sıklığı %3 civarındadır. 

Bipolar Bozukluk Hastalığı Neden Ortaya Çıkar?

  • Bipolar bozukluk rahatsızlığının ortaya çıkma nedeni henüz kesin olarak ortaya çıkmamakla birlikte, genetik yatkınlığın bu rahatsızlık üzerinde büyük etkisi olduğu düşünülmektedir. 
  • Hastalığın ortaya çıkmasında bir diğer etken ise beyindeki nörotransmitterler arasında ileti bozukluğunun oluşmasıdır. 
  • Kişinin ruhsal dünyasını etkileyebilen beyindeki bazı hormonlar ve kimyasal salgı maddelerindeki dengesizlikler de bipolar bozukluğun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
  • Bazı travmatik yaşantılar, olaylar ve kişiyi derinden etkileyen durumlarda bipolar rahatsızlığın ortaya çıkmasını tetikleyebilmektedir. 
Bipolar bozukluk mevsimsel olarak etkilenebilen bir hastalıktır. Örneğin bir bipolar bozukluk hastası ilkbahar-yaz aylarında manik dönem yaşarken, sonbahar-kış ayları geldiğinde ise depresif döneme geçiş yapabilir. Özellikle yaz aylarının yaklaşması maniye eğilimli olan bipolar hastaları için en riskli dönemlerden birisi sayılabilir. Mevsim geçişleri genel olarak hastaları kötü etkilemektedir. 

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir? 


İlk paragrafta söz ettiğimiz gibi bipolar bozukluk mâni ve depresyon adı verilen iki zıt duygudurumun ataklar halinde yaşanması ile karakterizedir. Şimdi mâni ve depresyonu ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

Manik Dönem ve Belirtileri Nelerdir?

Manik dönem, bipolar bozukluk hastalarının aşırı neşeli, coşkun ve dürtüsel davrandıkları döneme verilen isimdir. Bipolar hastası için en riskli dönemlerden birisidir çünkü manik dönem içerisinde dürtü kontrol ve kişinin otokontrolü neredeyse sıfıra iner ve kişi çok aşırı, fevri davranışlar sergileyebilir. Mani belirtileri şunlardır:
  • Artan cinsel istek;
  • Uykunun azalması; kişinin çok az uyumasına rağmen enerjisinin aşırı olması;
  • Aşırı neşeli ruh hali;
  • Halüsinasyon ve sanrılar;
  • Kişinin benlik algısında artış yaşanması. Örneğin; kişi kendini peygamber, devlet başkanı vs. Sanabilmektedir.
  • Konuşma hızının artması, konuşurken sürekli konudan konuya atlamak;
  • Aşırı para harcama;
  • Alkol, kumar, madde kullanımına merak salınması;
  • Dikkatte azalma;
  • Duyularda keskinlik ortaya çıkması;
  • Doğru-yanlış algısının bozulmaya uğraması, kişinin sadece dürtüsel davranması.
Hipomani Dönemi ve Belirtileri 

Hipomani dönemi, manik faz kadar şiddetli olmasa da kişinin yoğun bir enerji, üretkenlik ve coşku içerisinde bulunduğu döneme verilen isimdir. Hemen hemen manide görülen bütün belirtiler, hipomanide de daha hafif hali ile görülmektedir. Yalnızca manik dönemdeki gibi kişinin doğru ve yanlışı değerlendirebilme yetisi herhangi bir bozukluğa uğramaz, kişi gerçeklik algısını kaybetmez. Hipomanik dönemde bulunan kişide uyku ihtiyacı oldukça azalır, günlük aktivite süresi-miktarı artar ancak kişide çoğunlukla yorgunluk belirtileri görülmez. Hipomanik bir kişinin üretkenliği artar, hipomanide olduğu her saniye kendisine planlar hazırlayarak yeni işlere atılabilir, aynı anda birden fazla iş ile meşgul olabilir. Okul ve meslek hayatındaki başarı bir anda artış gösterebilir. Konuşkanlık artar, sosyal çevre bir anda gelişir.

Depresyon Dönemi ve Belirtileri Nelerdir?

Bipolar bozuklukta görülen depresyon dönemi, bir diğer duygudurum bozukluğu olan majör depresyondan bir hayli farklı olabilmektedir. Örneğin bipolar bozukluk depresyonunda psikotik özellikli belirtiler görülebilmekteyken, majör depresyon bozukluğunda psikotik belirtilere rastlanmamaktadır ya da bipolar bozukluk depresyonu sebebe bağlı olmaksızın çökkünlük ve suçluluk hisleri oluşturabilirken, majör depresyon travmatik nedenlere veya farklı sebeplere bağlı olarak keyifsizlik ve davranışlarda yavaşlamalara yol açabilmektedir. Ayrıca majör depresyon bozukluğun tedavisinde antidepresan özellikli ilaçlar kullanılırken, bipolar bozukluk depresyonunun tedavisinde antidepresan kullanımı manik döneme sebebiyet verebileceğinden tercih edilmemektedir. Bipolar depresyon belirtileri şunlardır:
  • Uyuyamama veya çok uyuma, sık sık uykudan uyanma gibi uyku bozuklukları;
  • İştahtan kesilme veya aşırı iştah artışı;
  • Dikkat eksikliği, hafızada zayıflama, odaklanma ve konsantrasyon güçlüğü;
  • Mutsuz, keyifsiz ve üzgün hissetme;
  • Çaresizlik hissi;
  • Suçluluk hissi;
  • Boşluk hissi;
  • Değersiz hissetme;
  • Kendine zarar verme ve intihar düşünceleri;
  • Düşünce hızında, konuşmada ve hareketlerde yavaşlama;
  • Cinsel istekte azalma;
  • Somatik ağrılar ve/veya psikojenik kökenli sindirim problemleri;
  • Enerji kaybı;
  • Sürekli ağlama hissi, ağlama krizleri veya hiç ağlayamama
Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıldır?

Bipolar Bozukluk hastalığı ömür boyu devam eden, kronik bir hastalıktır. Bundan dolayı yapılacak olan tedavi bipolar bozukluk belirtilerini ortadan kaldırmaya ve bu sayede hayat kalitesini arttırmaya yöneliktir.

Bipolar bozukluk hastalığının tedavisine başlarken ki en önemli aşama, bu hastalığın belirtileri ile karışabilen bazı hastalıkların ayırıcı tanı ile elenmesidir. Örneğin bipolar bozukluk; duygusal dengesizlikler yönünden Borderline Kişilik Bozukluğu ile, manik dönemdeki bazı belirtilerin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile benzeşmesi, bazı kişilerde atakların psikotik özellikler taşıyabilmesinden dolayı Şizofreni ve Şizoaffektif Bozukluk ile ve depresyon ataklarında Majör Depresyon Bozukluğu ile karıştırılabilmesi nedeniyle ayrıntılı bir şekilde Uzman doktor muayenesinden geçilmelidir. Ayrıca hormonsal ya da fiziksel bazı dengesizlikler ve hastalıklarda psikolojik belirtilere neden olabildiğinden fiziksel muayeneden geçilmesi de önemlidir. Hastanın geçmiş yaşantısı, ailede varsa hastalık öyküsü, hastanın farklı bir hastalığı ve kullandığı bir ilacın olup olmadığı araştırılmalıdır. 

Bipolar bozukluğun temel tedavisi, Uzman bir psikiyatrist kontrolünde ataklara karşı koruma sağlayan duygudurum düzenleyici ismi verilen lityum ve bazı nöbet engelleyici antiepileptik özellik taşıyan, aynı zamanda bipolarda da etkili olan ilaçların kullanımına dayanmaktadır. Ayrıca depresyon ve manik dönemlerin hafif atlatılabilmesi amacıyla direkt ataklara yönelik uygun antipsikotik ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar hastanın şiddetli ataklarının stabilize hale getirilmesi ve hayat kalitesinin yükseltilmesi için kullanılır. İlaçların yanı sıra hastalık hakkında bipolar kişinin ve hasta yakınlarının bilgi sahibi olması, gerekirse Uzman bir psikolog ile iletişim haline geçilmesi tedavide hızlı ilerleme kaydedilmesine yardımcı olur. 
Son Güncelleme : 28.12.2023 08:52:01
Bipolar Bozukluk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Bipolar Bozukluk Yorumları
şifre

7 Yorum Yapılmış "Bipolar Bozukluk"
galiba ben de bipolarım...yıllardır içinden çıkamadığım bu ruh halim bu günlerde had safhada bi arkdaşımın uyarısıyla araştırma yapıp farkettim doktora gideceğim ama aileme ne diyeceğim bilmiyorum...
Yagmur . 29.05.2014
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
merhabe benim annemde de bipolar bozukluk var ve ilaçlarını almıyor ilaçlarını almaldığı için hastalığı kötüye gidiyor sürekli ben iyim hasta değilim diyor ve bunu gerekçe göstererk ilaçlarını almıyor kullandığı ilaç depakin ve hastalığı yaz aylarında daha da belirginleşiyor evde durduğu yok sürekli bir şeylerle meşgul olmaya çalışıyor ne yapmak gerek
Didem . 26.06.2015
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Ben de bipolar hastasıyım.Günlerdir araştırma yapıyorum ve tüm herşey benim hasta olduğumu gösteriyor.Kendimi çok yalnız hissediyorum.Kimse beni anlamıyor.Her kes çok değiştin diyor.Aslında hastalığımı bilmiyorlar.Kimse bilmiyor.Bu yüzden arkadaşlarımı kayb etmeye başladım.
Mehmet . 17.04.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
ben de hastayım hem de tıp öğrenciyim arkdaşlar size tevsiyam mutlaka ilaç tedavisini ihmal etmeyin sonra hayatınzı gayıt normal bi şekilde yaşarsiniz geçmiş olsun ilaçlar depakin ve seroquel
Müzzefer . 17.10.2014
CEVAP YAZ
merhaba banada bipolar dendi ve tıp öğrencisiyim 2gündür araştırıyorum senle konuşmamın yararlı olabileceğini düşünüyorum eğer senin içinde sorun değilse iletişime geçebilirimiyiz
Gökhan . 23.02.2015
CEVAP YAZ
Yorumu kaleme alan hoca ile iletişime geçmek istiyorum hastanesi veya muayene tlf öğrenmek istiyorum yardımcı olurmusunuz.
Harun Akın . 13.06.2017
CEVAP YAZ
bu tip hastaların evlilik ve çocuk olması hakkında iş ve sosyal yaşam bilgileri verrmısınız
Mehmet Ali Baykan . 25.01.2020 09:57:26
CEVAP YAZ
Bipolar Testi
Bipolar Testi
Bipolar testi; Bipolar bozukluğunun diğer adı manik depresiftir. Bu hastalık ℅1 sıklıkla görülür. Aslında az gibi gözükse de aslında az değildir. Bipolar kronik bir hastalıktır. Şizofreniye benzeyen ömür boyu süren bir hastalıktır. Ayaklarla sü...
Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı
Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı
Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı, bipolar bozukluğu olan kişiler özellikle ani yükselmeleri ve ani alçalmaları sebebi ile hem yakın çevresi hem de hastanın kendisi açısından oldukça zor baş edilen hastalıklardan birisidir. Çünkü has...
Bipolar Hastaları Evlenebilir Mi
Bipolar Hastaları Evlenebilir Mi
Bipolar hastaları evlenebilir mi, Bipolar bozukluk adıyla bilinen manik depresif bozukluk toplum içinde çok yaygın olarak bilinen psikolojik bozukluktur. Abartılı davranış sergileyen bipolar bozukluk hasta ve hasta yakınları için bir çile ve ızdırapt...
Bipolar Bozukluk ve Evlilik
Bipolar Bozukluk ve Evlilik
Bipolar bozukluk ve evlilik, üzerindeki etkileri yıkıcı olarak tabir edilmektedir. Manik hastaların boşanma sıklığı, depresyonlu olanlara göre yedi kat fazladır. Manik depresif dönemde kişilerin özellikleri;Kişiler talepkar,Sürekli yakınan,Eleştirici...
Bipolar Bozukluk Atakları
Bipolar Bozukluk Atakları
Bipolar bozukluk atakları, Bipolar bozukluk manik depresif bir psikiyatri hastalığıdır. Türkçe adı ile manik depresyon olarak bilinen bu hastalık, iki uçlu duygu bozukluğu olan, Bipolar afektif bozukluk, risk içeren davranışlar nedeniyle ilişkilere v...
Bipolar Mizaç Bozukluğu
Bipolar Mizaç Bozukluğu
Bipolar mizaç bozukluğu tüm Türkiye'de %2 kişiyi etkileyen manik depresif hastalık olarak da bilinen duygu durumunun aniden yükselmesi ve düşmesi durumudur. Duygu durumunun yükselmesine“Mani” düşmesine ise“Depresyon“denir. Bipolar Mizaç Bozukluğu has...
Bipolar Bozukluk ve Alkol
Bipolar Bozukluk ve Alkol
Bipolar bozukluk ve alkol, yakından ilişkilidir. Bipolar bozukluğunun asıl adı manik depresifdir. Manik ve depresif olarak atak halinde gelişir. Bipolar deyince akla ilk olarak gelen alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardır. Bipolar yani manik ...
Bipolar Bozukluk Testi
Bipolar Bozukluk Testi
Bipolar bozukluk testi, kişinin depresyon veya karışık duygular geçirdiği duygu durum bozuklukları sınıfını tanımlamaya yarayan bir testtir. Farklı ruh hastalıkları gibi bipolar bozukluğun tanısında da laboratuvar tahlillerine ve röntgene ihtiyaç duy...
Bipolar II Bozukluk Belirtileri
Bipolar II Bozukluk Belirtileri
Bipolar II bozukluk belirtileri, açıktır. Tedavi edilmediği zaman intihara bile yol açan ciddi bir hastalıktır. Maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki.Aşırı değişiklikler olarak tanımlanır. Yaşanan bu değişiklikler, duygu halinde olan sıradan ...
Bipolar Affektif Bozukluk
Bipolar Affektif Bozukluk
Bipolar affektif bozukluk, bütün dünyada her 50 kişiden birinde görülen bir bozukluktur. Bipolar affektif bozukluğu olan kişiler, duygularında yaşanan aşırı yükselmelerden çöküşlere ve tekrar yükselmelere neden olur. Hastalık genelde ergenlik dönemin...
Bipolar Bozukluk Çeşitleri
Bipolar Bozukluk Çeşitleri
Bipolar bozukluk çeşitleri, bipolar, genetik olarak gelişen, karmaşık bir ruh hastalığı olarak tanımlanabilir. Ruh halinde dalgalanan ani değişimler, majör veya depresyonlar hastanın intihar etmesine neden olabilir. Duygu değişimleri başlangıçta hafi...
Bipolar Bozukluk Lityum Tedavisi
Bipolar Bozukluk Lityum Tedavisi
Bipolar bozukluk lityum tedavisi, Bipolar bozukluklu lityum tedavisinde, hastalarda inişler ve çıkışlar çok olur. Hasta bir süre yükselmeye girer, sonra birden düşüşe geçer. Bu yükselme ve düşüşlerde hasta ve hasta yakınlarında büyük hasarlar meydana...

 

Bipolar Testi
Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı
Bipolar Hastaları Evlenebilir Mi
Bipolar Bozukluk ve Evlilik
Bipolar Bozukluk Atakları
Bipolar Mizaç Bozukluğu
Bipolar Bozukluk ve Alkol
Bipolar Bozukluk Testi
Bipolar II Bozukluk Belirtileri
Bipolar Affektif Bozukluk
Bipolar Bozukluk Çeşitleri
Bipolar Bozukluk Lityum Tedavisi
Bipolar Bozukluk İlacı
Bipolar Bozukluk Depresif Dönem
Bipolar Duygulanım Bozukluğu
Bipolar Kişilik Bozukluğu
Bipolar 1 Bozukluk
Bipolar Mani
Bipolar Disorder
Bipolar II Bozukluk Nedir
Bipolar Spektrum
Yaşa Göre Bipolar Bozukluk
Bipolar Bozukluk
Bipolar Depresyon
Popüler İçerik
Bipolar Bozukluk İlacı
Bipolar Bozukluk İlacı
Bipolar Bozukluk Nedir; Mani – hipomani ve depresyon arasında yaşanan gitgelli duygudurumlara bipolar affektif bozukluk adı verilmektedir. Ataklar i...
Bipolar Bozukluk Depresif Dönem
Bipolar Bozukluk Depresif Dönem
Bipolar Bozukluk Depresif Dönem, konusunda öncelikle bipolar bozukluğun tanımını bilmemiz gerekmektedir. Öz Türkçesiyle duygulanım bozukluğu olarak bi...
Bipolar Duygulanım Bozukluğu
Bipolar Duygulanım Bozukluğu
Bipolar Duygulanım Bozukluğu; Tam iki uçlu olan duygulanım bozukluğu yada manik depresif bozukluk olarak da adlandırılan bipolar duygulanım bozukluğun...
Bipolar Kişilik Bozukluğu
Bipolar Kişilik Bozukluğu
Bipolar kişilik bozukluğu, Bu hastalık tedavi edilmediği taktirde ciddi sonuçlar doğuran bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkta olan kişilerin ilişkilerine...
Bipolar 1 Bozukluk
Bipolar 1 Bozukluk
Bipolar1 Bozukluk, manik depresyon olarak bilinen, kişilerin özel ilişkileri ve sosyal çevresinde gösterdikleri uyumsuz ve zarar verici davranışlar ol...
Bipolar Mani
Bipolar Mani
Bipolar Mani, anormal olarak yükselmiş duygu durumuna denmektedir. Bu psikolojik bir rahatsızlığın olduğunu gösterir. Kişinin elinde olmadan aniden ...
Bipolar Disorder
Bipolar Disorder
Bipolar disorder, iki uçlu bir affektif bozukluktur. Mani, depresyon, hipomani, hafif depresyon ve stabilite arasında döngüler ile seyreden bu hasta...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bipolar Testi
Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı
Bipolar Hastaları Evlenebilir Mi
Bipolar Bozukluk ve Evlilik
Bipolar Bozukluk Atakları
Eşim Manik Depresif.
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Eşim Manik Depresif.
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024